Πένες – Προτάσεις για δώρο

Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μια πένα (στυλογράφο για την ακρίβεια) για τους αγαπημένους μας. Αλλά ποια πένα να διαλέξουμε; Αυτή είναι μια ερώτηση που μας κάνουν πολλοί φίλοι και σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε μερικές τις οποίες έχουμε εμείς δοκιμάσει και προτείνουμε ως δώρα.

Μια σημείωση: οι πένες που προτείνουμε εδώ είναι διαθέσιμες στην Ελληνική αγορά, στα καταστήματα που έχουμε καταχωρήσει στην ανάλογη σελίδα μας. Υπάρχουν εκατοντάδες πένες που δεν είναι διαθέσιμες στην Ελληνική αγορά αλλά η αποστολή τους από το εξωτερικό περιπλέκει την αγορά τους, ειδικά όταν είναι ακριβή αγορά ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς όμως υπάρχουν εξαιρετικά καταστήματα, όπως του κου Ευαγγελίδη και του κου Ζαφειρίου που έχουν πολλές πένες. Παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις μας με συνδέσμους των κατασκευαστών τους, αλλά με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα τις βρείτε σε εγχώρια καταστήματα.

Η πρώτη κατηγοριοποίηση που επιλέξαμε είναι βάση τιμής:

Βάση τιμής

€20-€50

Εδώ έχουμε μερικές πένες για εισαγωγή σε ανώτερο τρόπο γραφής, οι οποίες χρησιμοποιούν μετατροπέα (converter) ή αμπούλες μελανιού και ατσάλινες μύτες. Προτείνουμε τις εξής:

Αυτές οι πένες είναι περισσότερο πρακτικές και έχουν απλό χαρακτήρα.

€50-€100

Τώρα περνάμε σε πιο σοβαρές πένες και πιο εξωτικούς τρόπους για γέμισμα. Οι μύτες είναι κατεξοχήν ατσάλινες αλλά υπάρχει περίπτωση να βρείτε και χρυσή μύτη σε αυτό το εύρος τιμής. Προτείνουμε τις εξής:

Αυτές οι πένες έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και δημιουργούν συναίσθημα όταν τις πιάνεις στο χέρι.

€100-€200

Στο επόμενο επίπεδο ποιότητας συναντάμε χρυσές μύτες και πιο περίπλοκους μηχανισμούς πλήρωσης μελανιού.  Προτείνουμε τις εξής:

Όπως βλέπετε, έχουμε συμπεριλάβει Γιαπωνέζικες πένες σε αυτή τη κατηγορία, τις οποίες θεωρούμε προϊόντα κορυφαίας αισθητικής και μηχανικής.

€200-€500

Τώρα πια έχουμε περάσει στο προτελευταίο επίπεδο, στο οποίο η εμπειρία γραφής είναι η μέγιστη. Εδώ βρίσκουμε καλύτερα και πιο εξωτικά υλικά, πιο περίτεχνες μεθόδους κατασκευής και βέβαια, χρυσές μύτες. Προτείνουμε τις εξής:

  • Αν και η εταιρία έχει κλείσει, πρέπει να προτείνουμε την Delta Dolcevita
  • Pelikan M800: Όποια έκδοση αυτής της πένας και να διαλέξετε, δεν θα κάνετε λάθος
  • Αν και αυτή είναι παλιό μοντέλο, είναι κλασσικό σχέδιο: Sheaffer Legacy

Σε αυτή τη κατηγορία έχουμε κλασσικά και διαχρονικά μοντέλα που θα μείνουν μαζί σας για περισσότερο από μια γενιά. Σίγουρα δεν θα μετανιώσετε της αγορά μιας τέτοιας πένας.

>€500

Άμα έχετε φτάσει μέχρι εδώ και ψάχνετε πένα τέτοιας τιμής, είστε σε βαθιά νερά. Σίγουρα η αγορά μια τέτοιας πένας απαιτεί την φυσική παρουσία του αγοραστή σε ένα μαγαζί, να την δει με τα μάτια του και να την πιάσει με τα χέρια του. Προτείνουμε να επισκεφτείτε τα καταστήματα του κου Ευαγγελίδη ή του κου Ζαφειρίου, μια και διαθέτουν μεγάλη ποικιλία σε ακριβές πένες.

Υπάρχουν όμως μερικές πένες που είναι σταθμοί. Για εμάς, είναι οι εξής:

Όλες αυτές είναι κλασσικές πένες που εκτός από την κορυφαία εμπειρία γραφής, είναι κοσμήματα και χαίρεσαι να τις κρατάς στο χέρι σου. Αν θέλετε να πάτε σε ακόμα ανώτερο επίπεδο (και ίσως το ανώτατο), δείτε και τις Nakaya ή τις άλλες χειροποίητες Γιαπωνέζικες, π.χ. Hakase.

Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε και παλιές πένες (τις λεγόμενες vintage ή και ακόμα New Old Stock, δηλαδή παλιές πένες αλλά αχρησιμοποίητες) στα καταστήματα του κου Ευαγγελίδη ή του κου Ζαφειρίου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εξαιρετική Parker 51.

Βάση προέλευσης

Υπάρχουν μερικές χώρες που έχουν μακρά παράδοση στα εργαλεία γραφής. Εδώ θα σας προτείνουμε μάρκες, αντί για πένες.

  • Αμερική: Cross, Franklin Christophe (μη διαθέσιμες όμως στην Ελλάδα), Parker
  • Γερμανία: Lamy, Pelikan
  • Ιαπωνία: Pilot, Platinum
  • Ιταλία: Delta, Visconti
  • Ταϊβάν: TWSBI

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.