Παρουσίαση: Kaweco Sport

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα εκφράσει κάποια άποψη, σχετικά με την Kaweco Sport και το κατά πόσο με γεμίζει αισθητικά η σχεδίασή της. Όταν όμως λάβαμε πρόσκληση για να παραβρεθούμε στην εκδήλωση για τα 135 χρόνια της Kaweco, δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την προσφορά του κου. Μπάλλα να αποκτήσω μια πένα, η οποία μάλιστα συναρμολογήθηκε επιτόπου με χρώματα και υλικά της επιλογής μου.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσει να βρει κάποιος ετοιμοπαράδοτη την πένα με τον χρωματικό συνδυασμό που φαίνεται σε αυτή την παρουσίαση. Όχι βέβαια οτι αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Η Κατασκευή

Η Kaweco Sport -υποθέτω-  ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε. Πρόκειται για μια πένα, ιδιαιτέρως μικρή σε μέγεθος, πολλή ελαφριά και πολλή ανθεκτική συνάμα. Έχει κοντό σώμα και ευμεγέθες βιδωτό καπάκι, το οποίο είναι οκτάγωνο στο μεγαλύτερο μέρος του και προς τις άκρες «σβήνει»  και στρογγυλεύει. Στην κορυφή του, φέρει το λογότυπο της εταιρείας, σε μεταλλική υλοποίηση, ίδιου χρώματος με το nib. Από το καπάκι λείπει το κλιπ, το οποίο η εταιρία διαθέτει προς πώληση, ως αξεσουάρ. Το grip είναι -αναγκαστικά- μικρό, οπότε όσοι έχουν μεγάλα δάχτυλα ή συνηθίζουν να κρατούν την πένα τους πιο ψηλά, ίσως να ενοχληθούν από το σπείρωμα.

Το υλικό κατασκευής είναι πλαστικό και σε γενικές γραμμές έχει καλό φινίρισμα. Δεν είναι όμως απίθανο να αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια και γραμμές στο σώμα της πένας, από την χρήση και κυρίως από την επαφή και την «τριβή» με το καπάκι.

Λόγω της δημοφιλίας του μοντέλου, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει φροντίσει να κυκλοφορήσει ουκ ολίγες διαφοροποιήσεις του, τόσο σε χρώματα όσο και σε υλικά. Έτσι εκτός από τις σειρές Skyline & Classic, υπάρχει η έκδοση Sport Ice με διάφανο σώμα και ημιδιάφανο καπάκι και grip.  Επίσης υπάρχει η έκδοση AL Sport με υλικό κατασκευής το αλουμίνιο και η AC Carbon, όπου συνδυάζονται το αλουμίνιο με τα ανθρακονήματα! Η δε χρωματική παλέτα δεν έχει όρια, καθώς η  Kaweco Sport έχει κυκλοφορήσει σε -κυριολεκτικά- δεκάδες χρώματα.

Η Γραφή

Η Sport, διατίθεται κατά κανόνα με ατσάλινο nib, είτε στο χρώμα του ανοξείδωτου χάλυβα (βλ.Skyline)  είτε ως επιχρυσωμένο (βλ.Classic) . Η εταιρεία όμως διαθέτει πολλές παραλλαγές της εν λόγω μύτης τόσο στην ατσάλινη έκδοση, π.χ. Double Broad (BB) ή Calligraphy, όσο και στην χρυσή με χρυσά nibs 14k.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, επηρεασμένος κυρίως από το συνολικό κόστος της πένας, η μύτη είναι υπέροχη στην χρήση. Αν και μικρή σε μέγεθος (νομίζω #5) γράφει «πλούσια» και απροβλημάτιστα. Η ροή είναι έντονη και συνεχής, ενώ δεν έχω παρατηρήσει ποτέ προβλήματα εκκίνησης ακόμα και μετά από μακρά περίοδο μη χρήσης. Ομοίως ουδέποτε παρατήρησα διακοπές της ροής κατά την γραφή. Για την πλήρωση με μελάνι, η πένα δέχεται αμπούλες τύπου Standard International, ενώ υπάρχει και μετατροπέας ειδικά για αυτό το μοντέλο.

Συμπέρασμα

Αναμφίβολα, η Kaweco Sport είναι μια πένα για κακομεταχείριση. Το -κατά την γνώμη μου-μειονέκτημά της, δηλαδή το μεγάλο και κακοσχεδιασμένο καπάκι, αποτελεί ταυτόχρονα το μεγάλο της πλεονέκτημα. Προστατεύει το σώμα και την μύτη, έναντι οποιασδήποτε κακουχίας. Επιπλέον το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος (ξεκινάει από 25€ στην έκδοση από πλαστικό) εξαφανίζει οποιονδήποτε ενδοιασμό για συχνή χρήση σε οποιαδήποτε περίσταση.

Ακόμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πένας, όπως οι πολλοί και έντονοι χρωματισμοί, το μέγεθος, το βάρος, η ποιότητα κλπ, την καθιστούν ιδανική ακόμα και για νεώτερους χρήστες.  Θα μπορούσε δηλαδή να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως επιλογή για δώρο σε κάποιο παιδί ή έφηβο που θέλει να ξεκινήσει το ταξίδι του στο χώρο της πένα.

Length (Capped): 105,8mm
Length (Uncapped): 100,2mm
Length (Posted): 133,8mm
Barrel Diameter: 11,2mm
Grip Diameter: 9,3-10,0mm
Weight: 11,34gr (απο το web)
Fill type: International Cartridge (short)

 

One comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.