Παρουσίαση: Additive Pens Helix

Η εξέλιξη στις μεθόδους κατασκευής στυλογράφων είναι σχετικά αργή, αν και τα υλικά που χρησιμοποιούν και οι μεγάλοι οίκοι αλλά και μικροί κατασκευαστές συνέχεια ανανεώνονται. Σε γενικές γραμμές, οι πένες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά (π.χ. ξύλο, εβονίτης, ακρυλικά) τα οποία διαμορφώνονται σε ένα μηχανουργικό τόρνο. Ο τόρνος αυτός μπορεί να είναι επαγγελματικός με έλεγχο υπολογιστή για μεγάλες παραγωγές, αλλά μπορεί να είναι και ποδοκίνητος, κάτι το οποίο χρησιμοποιούν παλιοί μάστορες ακόμα και σήμερα. Υπάρχουν βέβαια και στυλογράφοι που βγαίνουν από καλούπι, άλλοι είναι χειροποίητοι αλλά συνήθως αυτά είναι συγκεκριμένα μοντέλα περιορισμένης κυκλοφορίας.

Η εκτύπωση σε τρεις διαστάσεις (3D printing) έχει γίνει τελευταία πολύ δημοφιλής και πολλοί χομπίστες και επαγγελματίες χρησιμοποιούν τέτοιους εκτυπωτές να δημιουργήσουν εξαρτήματα και αντικείμενα τα οποία θα απαιτούσαν πολλά χρήματα, χρόνο και προσπάθεια να δημιουργηθούν, και σε μεγάλες ποσότητες. Από την άλλη, αυτοί οι εκτυπωτές επιτρέπουν να «τυπώσεις» ένα μόνο αντικείμενο χωρίς πρέσσες, καλούπια και διάφορα άλλα μηχανουργικά εξαρτήματα.

Έτσι δημιουργήθηκαν και οι στυλογράφοι Additive Pens. Η συζήτηση και προσφορά τους ξεκίνησε στη κοινότητα fountainpens του reddit όπου ο δημιουργός τους τις διαφήμισε και ρώτησε τους χρήστες αν θα ήθελαν να αγοράσουν μια. Τα σχέδια του ήταν (και ακόμα είναι) μοναδικά και όχι κάτι που βρίσκεις σε άλλους κατασκευαστές. Ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνουν δημοφιλείς: οι πένες βρίσκονται τώρα στην πέμπτη τους έκδοση και μέσα σε 18 μήνες ο κατασκευαστής τους έχει σχεδιάσει και πουλήσει εκατοντάδες. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι στυλογράφοι του κατασκευάζονται προσθέτοντας (αντί αφαιρώντας) υλικό, που κάνει πάλι τον τρόπο κατασκευής μοναδικό.

Ας δούμε όμως και την προσωπική μου εμπειρία.

Διαδικασία παραγγελίας

Όπως και στη περίπτωση του κου Manoj, η διαδικασία παραγγελίας είναι πιο χρονοβόρα και περίπλοκη από την παραγγελία μιας πένας του εμπορίου. Ο κατασκευαστής έχει φτιάξει μια φόρμα στο Google, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Η φόρμα αυτή ήταν απλή στη πρώτη έκδοση της πένας και μπορούσες μόνο να διαλέξεις ένα σχέδιο από τα τρία, και το πάχος/χρώμα της μύτης. Τώρα (στην πέμπτη έκδοση), έχει προσθέσει καινούργια υλικά για το καπάκι και το σώμα της πένας και έχει επίσης περισσότερες επιλογές για μύτη (από εύκαμπτη μέχρι Italic).

Αφού συμπληρώσεις και στείλεις τη φόρμα, ο κατασκευαστής σου στέλνει ένα σύνδεσμο Paypal για να πληρώσεις. Στην δική μου περίπτωση, το συνολικό κόστος ήταν περίπου $120. Μόλις συμπληρωθεί η παρτίδα, ο κατασκευαστής ξεκινάει τις εκτυπώσεις, τις ολοκληρώνει, τις πακετάρει, τις στέλνει και ο χρήστης παραλαμβάνει, μετά από περίπου 1.5-2 μήνες. Ο κατασκευαστής αναφέρει ότι ξεκίνησε τη παρασκευή τους στη Νορβηγία αλλά το πακέτο που παρέλαβα ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (το οποίο είναι και μια περαιτέρω επιπλοκή διότι τα ελληνικά τελωνεία καθυστερούν ιδιαίτερα τελευταία).

Το κυρίως σώμα των στυλογράφων μετά την κατασκευή τους

Κατασκευή

Οι Additive Pens στυλογράφοι είναι κατασκευασμένοι από ειδική ρητίνη που αντέχει σε υπέρυθρη ακτινοβολία (Formlabs UV hardened resin), η οποία την κάνει όσο ανθεκτική μπορεί να είναι. Ο κατασκευαστής συμβουλεύει να τις προστατεύει ο χρήστης όσο μπορεί και να τους φέρεται όπως σε μια παλιά Parker 51 αντί για μοντέρνα πένα του εμπορίου. Το ελικοειδές σχέδιο που επέλεξα είναι αρκετά περίπλοκο και το σώμα της πένας είναι αρκετά λεπτό σε πολλά σημεία: η πένα φαίνεται – και είναι – εύθραυστη.

Additive Pens Helix Batch 1

Το μόνο μελανό σημείο της κατασκευής είναι το καπάκι, το οποίο φαίνεται χοντροκομμένο, θολό και αταίριαστο σε σχέση με την υπόλοιπη πένα. Επίσης κουμπώνει με ένα λάστιχο μόνο, το οποίο δεν το καθιστά ασφαλές. Ο κατασκευαστής ανέφερε όλα αυτά τα μικροπροβλήματα και έδωσε την επιλογή να παραγγείλει κάποιος καινούργιο καπάκι στις επόμενες παρτίδες, αλλά το κόστος μαζί με τα μεταφορικά ήταν σχεδόν 75% ολόκληρου του στυλογράφου. Πάντως αυτό ήταν αναμενόμενο: παράγγειλα από τη πρώτη φουρνιά και κατασκευαστικές ατέλειες δεν ήταν μόνο αναμενόμενες, αλλά σχεδόν σίγουρες.

Το καπάκι του στυλογράφου

Η μύτη του στυλογράφου είναι ατσάλινη, μάρκας JoWo, δηλαδή αξιόπιστη αλλά χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Επέλεξα Extra Fine μιας και δεν είχα στην συλλογή μου τόσο λεπτή μύτη.

Η JoWo μύτη της πένας

Γέμισμα και γραφή

Η πένα είναι eyedropper, το γέμισμα της γίνεται με μια σύριγγα και είναι μοναδικό: μπορείς να δεις το μελάνι να γυρνάει μέσα στον έλικα και να καταλήγει στον πάτο. Επίσης το μελάνι ανεβοκατεβαίνει όταν γράφεις, κάνοντας την εμπειρία γραφής φαντασμαγορική. Το πλύσιμο επίσης γίνεται με μια σύριγγα και νερό και δεν είναι δύσκολο, εκτός αν χρησιμοποιήσει κανείς δύσκολο μελάνι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατασκευαστής προτείνει οινόπνευμα.

Το γέμισμα της και το καπάκι την κάνει πλήρως ακατάλληλη για πολλές μετακινήσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανοίξει μέσα σε μια τσέπη, ή σε μια τσάντα εκτός της ειδικής θήκης. Αντιθέτως, σε ένα γραφείο δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Η γραφή, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι χωρίς συγκινήσεις, λόγω της ατσάλινης μύτης. Ο κατασκευαστής – ιδιαίτερα στις πρώτες παρτίδες – έδωσε σημασία στη κατασκευή αντί την συνολική εμπειρία (και αυτό αναμενόμενο).

Ο έλικας του στυλογράφου

Συμπέρασμα

Προσωπικά αγόρασα τη πένα της πρώτης παρτίδας για να έχω ένα κομμάτι της ιστορίας (ως πρώτη πένα που εκτυπώθηκε). Αυτό την κάνει δύσχρηστη αλλά και μοναδική, αλλά σκέφτομαι ότι ίσως θα έπρεπε να περιμένω να ξεπεράσει ο κατασκευαστής τα πρώτα κατασκευαστικά μικροπροβλήματα και να τελειοποιήσει τη διαδικασία και τα υλικά του. Αν δεν είχα παραγγείλει στην πρώτη παρτίδα, σίγουρα θα αγόραζα μια τώρα, που οι πένες είναι πιο εξελιγμένες, όμορφες και εύχρηστες. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η τιμή, η οποία έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Όπως και να έχει όμως, οι Additive Pens είναι μοναδικές στο κόσμο και σίγουρα διαφορετικές από ότι άλλο κυκλοφορεί.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.