Παρουσίαση: Franklin Christoph Model 27 Collegia

 

Για την εταιρία Franklin Christoph έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν. Είναι μια μικρή βιοτεχνία πενών στην δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2012 έκανε μια συμφωνία με το ξυριστικό forum Badger & Blade, που έχει την έδρα του επίσης στις Η.Π.Α. Η συμφωνία ήταν να κυκλοφορήσει ένα περιορισμένος αριθμός 50 τεμαχίων(πένες και rollerball) του Model 27 Collegia σε μαύρο χρώμα (Tuxedo), αποκλειστικά για τα μέλη του forum. Όταν εξαντλήθηκαν αυτά τα 50 κομμάτια, πωλήθηκαν και ορισμένες πένες σε μπλε (Royal Blue) χρώμα. Το κόστος αγοράς της πένας ήταν 70$ με δωρεάν αποστολή για όλη την υφήλιο και εφ’όρου ζωής εγγύηση.

Αποφάσισα να αγοράσω την πένα και μάλιστα ήταν η 2η πένα που αγόρασα μετά την Parker IM. Απο λάθος της εταιρίας, έλαβα την περιορισμένη έκδοση του forum, όμως αποφάσισα να την κρατήσω ως είχε, αφενός γιατί ήμουν κι εγώ μέλος και αφετέρου γιατί ήθελα να αποφύγω την ταλαιπωρία της αποστολής και αναμονής νέας πένας.

Κατασκευή

Η πένα είναι εξολοκλήρου μεταλλική κατασκευή. Έχει σχετικά μεγάλο, επιχρωμιωμένο, βιδωτό καπάκι και το κλιπ της, που συγκρατείται από ελατήριο κάνει σωστά την δουλειά για την οποία έχει σχεδιαστεί χωρίς να είναι πολύ σκληρό.

Το σύστημα πλήρωσης είναι το γνωστό cartridge/convertor τύπου International, με την αντλία πλήρωσης να περιλαμβάνεται στην συσκευασία αγοράς. Μάλιστα η πένα μπορεί να δεχτεί και τις μεγαλύτερου μήκους αμπούλες μελάνης.

Το καπάκι έχει χαραγμένη διαγράμμιση, παράλληλη με τον άξονά του και μαύρο πλαστικό δακτύλιο στο σημείο της ένωσης με το κλιπ. Στην βάση του, αντί για το όνομα του κατασκευαστή έχει χαραγμένο με laser το όνομα του forum και αντίστοιχα στην κορυφή του το έμβλημα αυτού, αντί για το γνωστό γοτθικό «F».

Στο κλιπ βρίσκουμε τους 4 ρόμβους (diamonds) που αποτελούν -κατά κάποιο τρόπο-  την ταυτότητα του κατασκευαστή. Το μεγάλος βάρος του καπακιού όπως και το μήκος του, καθιστούν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γράψει κάποιος με την πένα, έχοντας το τοποθετημένο στο πίσω μέρος αυτής (posted).

Στο σώμα της πένας, εντοπίζω 2 παράδοξα. Το πρώτο είναι το γεγονός οτι το πίσω μέρος του σώματος είναι βιδωτό. Δηλαδή η πένα έχει blind cap χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος.

Το δεύτερο  και πιο περίεργο έως ενοχλητικό, είναι οτι το σπείρωμα για το καπάκι βρίσκεται στο grip και όχι στο σώμα της πένας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές και μάλιστα αν υπάρχει βιάση, ξεβιδώνοντας να φεύγει το σώμα και να μένει το υπόλοιπο στέλεχος βιδωμένο στο καπάκι!

Επίσης, λόγω του υλικού κατασκευής το σώμα της πένας είναι βαμμένο και σε ορισμένα «δύσκολα» σημεία έχει ξεβάψει. Αυτό όμως θα μπορούσαμε να πούμε οτι δίνει χαρακτήρα στην πένα.

 

 

 

 

 

 

Εκτός από το μπλε χρώμα (Royal Blue) που έχει η πένα της παρουσίασης και το μαύρο (Tuxedo) που έχω ήδη αναφέρει, η πένα κυκλοφόρησε και στα εξής χρώματα: Καφέ, πράσινο, γαλάζιο, κόκκινο, κίτρινο, γκρίζο αλλά και εξολοκλήρου επιχρωμιωμένη (σώμα και καπάκι).

Η Μύτη

Για όσους ξέρουν ή έχουν ψάξει έστω και λίγο για την F.C. θα γνωρίζουν οτι έχει αποκλειστική συνεργασία με τον διεθνούς φήμης nibmeister Michael Masuyama. Από την επανίδρυση της εταιρίας μέχρι και πρόσφατα (περίπου το 2015) υπήρχε η δυνατότητα αγοράς κάποιας πένας με nib επεξεργασμένο από τον M.Masuyama χωρίς επιπλέον κόστος. Σήμερα οι επεξεργασμένες στο χέρι μύτες έχουν κόστος 45$ και αυτό το ποσό προστίθεται στην αγορά της πένας, αν κάποιος θέλει κάποιο specialty nib.

Εκμεταλλευόμενος την παραπάνω προσφορά, παρήγγειλα την πένα με Medium Stub nib. Αυτό σημαίνει οτι οι κάθετες γραμμές είναι κατά πολύ παχύτερες από τις οριζόντιες. Βέβαια αυτού του είδους το «τρόχισμα» δεν βολεύει σε όλες τις περιστάσεις, γι’αυτό και λίγο καιρό αργότερα παρήγγειλα και μια κανονική medium μύτη. Το μέγεθος του nib είναι #5. Μικρό σχετικά, αλλά λόγω του λεπτού grip, έχει αισθητική συνέχειας στην πένα.

 

 

Η εταιρία δίνει την δυνατότητα παραγγελίας μύτης σε ανοξείδωτο ατσάλι (High Performance Steel) ή χρυσό 18k και με μεγάλη πληθώρα σε πάχη γραφής. Δυστυχώς, η δική μου παρουσιάζει αρκετά συχνά, προβλήματα κατά την εκκίνηση κυρίως μετά από περιόδους μη χρήσης.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπώ αυτή την πένα και αυτός είναι ο λόγος που προμηθεύτηκα και δεύτερο nib, για να την χρησιμοποιώ πιο συχνά. Βαριά στιβαρή κατασκευή. Όμορφη -τουλάχιστον στα μάτια μου.

Δυστυχώς η πολιτική της εταιρίας να μην έχει αντιπροσώπους αλλά και να αποσύρει κάποια μοντέλα έπειτα από κάποιο διάστημα κυκλοφορίας, κάνουν πλέον εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο να αποκτήσει κάποιος την Model 27 Colegia.

Length (Capped): 139,8mm
Length (Uncapped): 123,7mm
Length (Posted): 153,6mm
Barrel Diameter: 12,9mm
Grip Diameter: 10,5-12,2mm
Weight: 46,78gr (απο το web)
Fill type: International Cartridge/Converter

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.