Παρουσίαση: Fosfor Islander

Η εταιρία

Η Ινδία είναι ιδιαίτερη περίπτωση στην αγορά των στυλογράφων. Η αχανής της έκταση, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η έμφαση στη παράδοση είναι όλα σημαντικές επιρροές σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της γραφής. Στα σχολεία και στη δουλειά, οι φτηνές πένες είναι το συνηθέστερο εργαλείο γραφής για ένα πολύ απλό λόγο: είναι η πιο φτηνή επιλογή σε σύγκριση ακόμα και με τους στυλούς μιας χρήσης.

Οι Ινδοί είναι επίσης πολυμήχανοι και τελευταία έχουν εμφανιστεί πολλοί τεχνίτες στο διαδίκτυο, οι οποίοι φτιάχνουν και πουλούν χειροποίητες και ιδιαίτερες πένες που δύσκολα βρίσκεις σε άλλες χώρες. Αυτοί οι τεχνίτες δεν είναι νέοι, για την ακρίβεια οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία. Απλά το διαδίκτυο τους έχει δώσει ένα καινούργιο περιβάλλον για πωλήσεις και το αγοραστικό κοινό τους ανακαλύπτει όλο και περισσότερο.

Ένας από αυτούς τους τεχνίτες είναι και ο κος Manoj Deshmukh ο οποίος έχει δημιουργήσει τις πένες Fosfor, από το Ελληνικό φώσφορο. Ο κος Manoj ξεκίνησε να γράφει με πένες όταν ήταν μικρός, μετά άρχισε να τις συλλέγει και πρόσφατα ασχολείται με την παραγωγή τους σε πλήρη απασχόληση. Έχει πολλές αναφορές σε φορόρουμ του εξωτερικού και ο ίδιος χρησιμοποιεί διάφορα υλικά για να φτιάξει πένες: ξύλο, εβονίτη, ρητίνη και πολυεστέρα. Ο ίδιος φτιάχνει με το χέρι ακόμα και τις μεταλλικές λεπτομέρειες για τις πένες του.

Το λογότυπο της εταιρίας Fosfor

Διαδικασία παραγγελίας

Η παραγγελία μιας Fosfor πένας είναι μια χρονοβόρα και λίγο περίπλοκη διαδικασία, αλλά σίγουρα έχει τη χάρη της: κάθε πένα είναι μοναδική και παραμετροποιήσημη στο έπακρο. Πρώτα πρέπει κάποιος να διαλέξει σχέδιο, μετά υλικό (διάφορα ξύλα ή ρητίνη) και στο τέλος να διαλέξει πάχος μύτης. Ένας μέσος όρος τιμής χωρίς μεταφορικά είναι $80 για μια πένα, αλλά εδώ υπάρχει και μια επιπλοκή: οι πένες του κου Manoj έχουν ζήτηση και έχει μακρά λίστα αναμονής. Κατά τον Δεκέμβριο του 2016, η λίστα αναμονής είναι περίπου 29 εβδομάδες, δηλαδή περίπου 7 μήνες! Ευτυχώς ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλεί fast track, όπου ο ενδιαφερόμενος πληρώνει μια επιβάρυνση του 20% του κόστους της πένας και λαμβάνει προτεραιότητα. Έτσι η πένα ετοιμάζεται σχεδόν αμέσως.

Ο κος Manoj στέλνει φωτογραφίες από την διαδικασία συνεχώς και η εμπειρία απόκτησης μιας πένας του είναι πολύ διαφορετική από την αγορά μιας πένας του εμπορίου. Η παρακάτω είναι μια φωτογραφία που έστειλε αφού ολοκλήρωσε τη κατασκευή της δικής μου πένας.

img_20160721_122106Φωτογραφία αμέσως μετά τη κατασκευή

Κατασκευή

Για τη κατασκευή της πένας επέλεξα ρητίνη, την οποία θα κατασκεύαζε εξ’αρχής o κος Manoj. Επέλεξα τα χρώματα άσπρο, μαύρο και πορτοκαλί και ο κος Manoj έφτιαξε το κύλινδρο ρητίνης τον οποίο μετά έβαλε στο τόρνο για να φτιάξει τη πένα. Αυτή η διαδικασία έχει τα καλά και τα κακά της: η κάθε πένα είναι μοναδική αλλά δεν ξέρεις αν θα σου αρέσει το τελικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς στη δική μου περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, ακριβώς όπως το φανταζόμουν.

Η πένα Islander είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους με τη βάση της να είναι πιο μικρής διαμέτρου από το καπάκι. Δεν είναι κλασσική πένα, αλλά δεν είναι και εκτός των συνηθισμένων σχεδίων. Εδώ την βλέπουμε σε σύγκριση με μια Lamy Alstar, η οποία είναι μεσαίου μεγέθους.

islander_lamyΗ Fosfor Islander πάνω από μια Lamy Alstar

Ο κος Manoj φτιάχνει τα πάντα μόνος του, ακόμα και το δακτυλίδι στο καπάκι, το οποίο μπορεί να αλλάξει βάσει επιθυμίας του αγοραστή. Εγώ συγκεκριμένα το αμέλησα, και ο κος Manoj διάλεξε το εξής μεταλλικό δακτυλίδι:

islander_cap

Λεπτομέρεια και μεταλλικό δακτυλίδι στο καπάκι της Islander

Μύτη και γραφή

Ο κος Manoj  χρησιμοποιεί ατσάλινες μύτες Schmidt, οι οποίες είναι καλού επιπέδου και η συμπεριφορά τους είναι αναμενόμενη: αρκετά υγρή και απαλή γραφή. Δεν γνωρίζω αν ο ίδιος τις προετοιμάζει πριν τις στείλει, αλλά η δική μου πένα έγραφε πολύ ικανοποιητικά, ίσως καλύτερα από κάθε άλλη πένα με ατσάλινη μύτη που έχω.

islander_nibH Schmidt μύτη της πένας Islander

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να πω, είναι ότι αυτή η μύτη έχει μια Ευρωπαϊκή ιδιοσυγκρασία, η οποία μάλλον δεν ταιριάζει με την Ινδική κουλτούρα. Το γράφω αυτό, γιατί άλλες Ινδικές πένες έχουν μύτες που φτιάχνονται στην Ινδία και είναι ή πολύ καλές ή σκάρτες. Αλλά αν πετύχεις καλή Ινδική μύτη, η συμπεριφορά της κάνει πολλές άλλες ακριβότερες πένες να ζηλέψουν. Είναι οι λεγόμενες Ambitious nibs που κυκλοφορούν σε πολλές Ινδικές πένες.

Το σύστημα πλήρωσης είναι με μετατροπέα και αν θέλει κανείς μπορεί να την μετατρέψει σε eyedropper, δηλαδή το μελάνι να είναι απευθείας μέσα στο σώμα της πένας. Αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του:

 • Η πένα αποκτά τεράστια χωρητικότητα, δηλαδή κοντά στα 5ml. Αυτά φτάνουν για να γράψει κανείς εκατοντάδες σελίδες.
 • Από την άλλη οι πένες με eyedropper γέμισμα μπορεί να φτύσουν μελάνι, ιδιαίτερα αν η στάθμη του μελανιού είναι χαμηλή. Ακόμα δεν το συνιστώ να ταξιδεύετε με τέτοια πένα, εκτός αν αισθάνεστε ιδιαίτερα περιπετειώδης.

Σίγουρα η επιλογή μιας μύτης Schmidt τοποθετεί το επίπεδο άνω του μέτριου και έτσι ο υποψήφιος αγοραστής ξέρει τι αγοράζει. Για εμένα είναι πολύ καλή επιλογή.

Συμπέρασμα

Η Fosfor Islander έχει ξεχωριστή θέση στη συλλογή μου και με ακολουθεί στα περισσότερα ταξίδια μου. Είναι πανέμορφη, ιδιαίτερη και την αισθάνομαι ως προσωπικό μου αντικείμενο. Αν έχετε τη δυνατότητα, παραγγείλετε μια από τον κο Manoj και ακόμα και η διαδικασία παραγγελίας θα σας μείνει αξέχαστη.

islander_uncapped

11 Σχόλια

 1. Χαίρετε!
  Η σελίδα σας μου αρέσει. Δείχνει φτιαγμένη από ανθρώπους με επιμονή, σύστημα και καλό γούστο. Σχετικά με τη Fosfor έχω κάποιες ερωτήσεις, μια και παρατηρώ πως ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναφέρεστε σε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με την ποιότητα της πένας και την εμπειρία της γραφής (ακόμα και με δείγματα), εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Μοιάζει να σας έχει συναρπάσει περισσότερο η διαδικασία της παραγγελίας και το ίδιο το αντικείμενο… ως αντικείμενο παρά ως πένα. Και δεν σας αδικώ. Όλη η υπόθεση φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και σκέφτομαι να σας ακολουθήσω. Ωστόσο, έχω συνηθίσει σε βαρειά πένα (μια Montblanc Starwalker) οπότε οι Pelikan μου φαίνονται απογοητευτικά πανάλαφρες, ενώ η Dia 2 της Kaweko είναι κοντά στα γούστα μου. Αναφέρομαι σε πένες που γνωρίζετε, μήπως και μπορείτε να μου δώσετε μια πληροφορία για την κατηγορία βάρους της Fosfor. Επίσης, ο μετατροπέας στο σύστημα πλήρωσης του μελανιού, που αναφέρεστε, είναι αυτό που λένε πιστόνι; Δέχεται όμως και αμπούλες, που με βολεύουν περισσότερο, επειδή γράφω αρκετά και μου είναι κάπως άβολο να κουβαλάω μπουκαλάκι με μελάνι μαζί μου. Τέλος, οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση σας σχετικά με τη διαδικασία της παραγγελίας, αποστολής κλπ είναι πολύ χρήσιμο.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά!

  1. Καλησπέρα,
   Πρώτα από όλα, σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Είμαστε πολλοί συντάκτες, για αυτό είναι και διαφορετική η δομή σε κάθε παρουσίαση. Αλλά στην Fosfor, έχεις δίκιο, είναι πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία και η πένα, παρά η γραφή της – η οποία είναι και πολύ καλή.
   Θα ενημερώσω το άρθρο με το βάρος της, αλλά να πω ότι είναι βαρειά πένα και μεγάλη.
   Όταν λέμε μετατροπέα, εννοούμε converter με πιστόνι.
   Ότι άλλο θέλεις, είμαι στη διάθεση σου!
   Δημήτρης.

  1. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
   Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε το blog, γιατί είναι σπάνιο στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μάστορες που φτιάχνουν πένες πια, αυτό είναι μια σοβαρή έλλειψη και αναγκαζόμαστε να τις στέλνουμε στο εξωτερικό.

   Όπως και να έχει, σε ευχαριστούμε και χαιρόμαστε που γνωρίζουμε φίλους της πένας από το blog μας.
   Δημήτρης.

   1. Συμφωνώ. Εκτός από μάστορες -όπως λες- που φτιάχνου πένες, στερούμαστε και καταστημάτων (τουλάχιστον στην Πάτρα) που να διαθέτουν σεβασή ποικολία πενών και μελανιών. Για κάποιο λόγο τα περισσότερα βιβλιοπωλεία προμηθεύονται μόνο parker. ΓΙα παράδειγμα ψάχνω ένα χρόνο στην Πάτρα να βρω κάποιο μαγαζί για να δοκιμάσω pelikan (m600 και m800) για να δω ποιο μεγεθος ταιριαζει καλύτερα στο χέρι μου και δεν βρίσκω πουθενά.

 2. Ευχαριστώ για την απάντηση, μόλις τώρα την είδα. Είναι για μένα θετικό ότι η Fosfor έχει ένα κάποιο βάρος. Είναι, σα να λέμε, λίγο έπιπλο… που όμως κουμαντάρεται ευχάριστα, χωρίς να χρειάζεται να το πάρεις στην πλάτη! Αν γνωρίζετε μήπως δέχεται και αμπούλες, το σημειώνετε.
  Ευχαριστώ και πάλι.
  Χαιρετίσματα στην παρέα, καλή συνέχεια στις συλλογές και τα κείμενα σας.

  1. Και βέβαια δέχεται αμπούλες, μια και το σύστημα γραφής είναι της Schmidt. Δέχεται τα λεγόμενα international cartdidges.
   H πένα είναι βαρύ εργαλείο: μια Pelikan M200 ζυγίζει 14γρ χωρίς μελάνι, και η Islander ζυγίζει 40γρ (!). Πάντως είναι απολαυστική αν έχεις μέτριο προς μεγάλο χέρι.

 3. Καλησπερα,θα ηθελα να μου προτεινετε μια πολυ καλη πενα για τον αντρα μου για να του παρω..δεν εχω ιδεα καθολου απο πενες…ευχαριστω πολυ εκ των προτερων…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.